« ÚVODNÍ STRÁNKA

Říjen – podporujeme žaludek a trávení

 

Jídlo nám přináší nejenom základní nutnou výživu, ale často také radost. Dokáže vyvolat příjemné pocity. V říjnu je podle pravidel čínského pentagramu nejvíce ohrožen žaludek.

Úloha žaludku v našem organismu

Jedním ze základních orgánů trávicí soustavy je žaludek. Žaludek svým tvarem připomíná vak a navazuje v trávicí soustavě na jícen.

Žaludek shromažďuje potravu a rozmělněnou ji tráví pomocí kyseliny chlorovodíkové a enzymů. Kyselé prostředí v žaludku funguje jako ochranný štít před vniknutím nežádoucích bakterií a jiných mikroorganismů.

Smršťováním a uvolňováním svalů ve stěně žaludku se jeho obsah mísí s trávicími šťávami. Vzniká trávenina, která se posunuje dále do dvanáctníku a tenkého střeva.

Nejčastější onemocnění

Podzimní období často přináší opakující se problémy s trávicím traktem. Nejčastěji to bývá nadýmání, žaludeční vředy a také reflux jícnu.

Reflux jícnu

Při refluxu jícnu postupně dochází k uvolnění dolního svěrače jícnu, který se nachází na přechodu mezi žaludkem a jícnem. Následkem toho začne pronikat kyselý obsah žaludku do oblasti jícnu.

Žaludeční kyseliny, zejména kyselina chlorovodíková, postupně poškozují sliznici jícnu, což lidé vnímají jako pálení žáhy, říhání, pálení za hrudní kostí. V některých případech mohou příznaky vypadat jako infarkt myokardu.

Pronikající žaludeční kyseliny také často způsobují chronický kašel, který nereaguje na klasickou léčbu léky proti kašli. V tomto případě je vždy vhodné zamyslet se nad tím, jestli není kašel průduškový, ale je způsobený trvalým podrážděním jícnu a hltanu žaludečními kyselinami.

Důvodem vzniku refluxu jícnu je v převážné většině nesprávná skladba stravy, zejména strava obsahující velké množství přepálených tuků, koření, alkoholu a cukru. Častým důvodem bývá i dlouhodobý chronický stres. Reflux jícnu také vzniká, pokud dlouhodobě jíme jednorázově velký objem stravy najednou, a ten pak roztahuje žaludek a tlačí na okolní orgány.

Můj tip –  střídejte po dni čaje Žaludek a dvanácterník a Jícen. K tomu denně užívejte kapsle Digestiv po jídle a IMUNOfungin BIO s obsahem Čagy sibiřské na lačno. Při stresu můžete přidat kapsle Pohoda

Žaludeční vředy, Helicobacter pylori

Žaludeční vředy je zánětlivé onemocnění žaludku, při kterém dochází k poškození žaludeční sliznice působením kyseliny chlorovodíkové z žaludeční šťávy. Za normálních okolností je sliznice žaludku chráněna zejména vrstvou hlenu, pokud dojde k poškození ochranné vrstvy, může dojít k poškození sliznice.

Sliznici nejčastěji poškozuje infekce bakterií Helicobacter pylori. K rozvoji tohoto onemocnění dále přispívá kouření, alkohol, stres a nevhodná strava.

Můj tip: pijte čaj čaj Žaludek a dvanácterník. K tomu denně užívejte  tinkturu Grep + kapky Dračí krev

Jakou zvolit stravu

Při léčbě i při prevenci onemocnění žaludku hraje zásadní roli strava. Jídlo je důležité upravit si tak, aby obsahovalo co nejméně kombinací, které nejvíce zatěžují žaludek, jícen a další orgány trávicího traktu. Nejvíce zatěžující kombinace je cukr+mouka+kypřidlo = pečivo a sladké pečivo.

V případě je nutné striktně číst složení. Většina celozrnných výrobků, které se tváří zdravě, moc zdravé být nemusí. Správné celozrnné pečivo je upečené z celozrnné žitné mouky. Je jedno, jestli tam jsou přidaná semínka na chuť nebo na ozdobu, celozrnné = celozrnná mouka. Mouka, která není vymílaná a obsahuje obal ze zrna.

Bohužel na trhu většinou dostanete pečivo, které je z více než 60 % upečené z bílé pšeničné mouky, zbytek je žitná mouka a zrníčka. Často bývá dobarvované melasou.

Nejhorší varianta jsou rozpeky ze zmrazeného polotovaru. Tyto rozpeky se dováží ze zahraničí a velmi často obsahují plísně. Plísně zmrazením nezničíte!

Nejlepší variantou je čerstvě upečený žitný kváskový chléb, který obsahuje pouze celozrnnou žitnou mouku.

Obecně jsme v našich zeměpisných šířkách zvyklí jíst velké množství pečiva, což při našem životním stylu, kdy převážná většina osob má sedavé zaměstnání, vůbec není vhodné.

Barvy nám pomáhají

Podle pravidel čínské medicíny má každý orgán svoji barvu, která jej dokáže léčit. Žaludek podporuje barva žlutá a všechny její odstíny. Touto barvou se obklopujte, volte ji na oblečení a také noste drahé kameny této barvy jako je třeba citrín nebo jaspis.

I jídlo zkuste ladit do této barvy. Typickým pokrmem podzimu jsou dýně ve všech svých odstínech žluté a oranžové barvy a se všemi svými úžasnými chutěmi. Dýně mimo jiné působí i velmi dobře na snížení překyselení žaludku a dodá tělu velké množství vitamínů, minerálů a dalších živin.

Máte-li chronické potíže se žaludkem, zkuste se zamyslet i nad tím, co nebo kdo vám „leží v žaludku“. Každá nemoc má svůj citový – psychický základ. Uzdravte duši a uzdraví se vám tělo.

 

zdroj: Aneta Benediktová