Jáhly zdravé i chutné
Jáhly, žluté kuličky velké v průměru asi jeden milimetr, se vyrábí loupáním prosa. Za časů našich předků se podobně jako pohanka na talíři objevovaly mnohem častěji.
Jáhly mají vysokou výživovou hodnotu včetně bílkovin a i po vaření zůstávají zásadotvorné. Jsou lehce stravitelné, bohaté na minerální látky jako je draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek. Obsahují i vlákninu a vitamíny skupiny B.
Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a jsou velmi vhodné pro všechny osoby s trávicími problémy, pro diabetiky, ale i pro zdravý vývoj našich dětí.
Z jáhel můžeme připravovat kaše, knedlíky, různé dezerty, snídaně a nebo staré známé škubánky s mákem. K jáhlám přidáváme ovoce i zeleninu. Kombinace s mrkví podpoří naše trávení zejména v čase podzimu.
Jáhlo-mrkvová míchanice
Co potřebujeme na 1 porci?
30g suchých jahel
1ks malá mrkev
1 hlavička čerstvého žampionu
4cm pórku
½ stroužku česneku
sůl
ume ocet
1ČL přepuštěného másla
Jak na to?
Pórek nakrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, žampion nakrájíme na plátky.
Jáhly 2x spaříme horkou vodou, ať nám při vaření nezhořknou. Uvaříme ve dvojnásobku osolené vody (cca 15 minut).
Na přepuštěném másle orestujeme pórek, mrkev a žampiony, potom přidáme prolisovaný česnek a uvařené jáhly.
Podle potřeby naředíme horkou vodou, dochutíme ume octem a posypeme jarní cibulkou.
Konzumujeme jako skvělou bezlepkovou snídani nebo svačinku.
Dobrou chuť!
autor :Barbora Harvišová