« BLOG

Steatóza jater – nemoc blahobytu

Ještě před několika desítky lety slovní spojení steatóza nebo-li ztučnění jater nebylo téměř vůbec známé. Nicméně v posledních letech je to nemoc každého druhého či třetího dospělého jedince. Často není diagnostikovaná v počáteční fázi a přijde se na ní až ve chvíli zvýšené hladiny cukru v krvi nebo ve chvíli závažných zdravotních problémů většinou spojených s chronickým zánětem jater, který jde ruku v ruce se steatózou jater.

Co jsou vlastně játra a jak fungují?

Dle tradiční čínské medicíny jsou každému měsíci v roce přiřazeny orgány, které jsou v daném období citlivější, oslabené, a měli bychom jim tedy věnovat zvýšenou pozornost. Játrům se říká „čistička“ těla, nacházejí se pod pravou plící a jsou hlavním centrem likvidace škodlivin. Přiřazovány jsou měsíci dubnu a co se týče hodiny, nejvíce pracují mezi 1.-3. hodinou ranní. Patří mezi největší a také nejzatěžovanější orgány – plní totiž přes 500 různých funkcí.  Hromadí v sobě velké množství krve, obsahující minerály, vitamíny a jiné živiny. Absorbují a ukládají tuky, sacharidy a bílkoviny z potravy, které se pak v těle přemění v energii. Mimo jiné produkují látky, které regulují a podporují tvorbu hormonů v našem těle.

Velmi důležitou funkcí je odstraňování toxických látek z těla. Fungují-li správně, zbavují naše tělo toxických látek a zároveň mu vytvářejí látky potřebné pro život, sloučeniny, enzymy a podobně.

Nezapomínejme i na to, že játra patří do soustavy imunitního systému, takže mají přímý vliv na stav naší imunity a celkové odolnosti.

Dle tradiční čínské medicíny regulují celkové duševní rozpoložení. Ukazují náš vtah vůči okolí a ostatním lidem. Přijímáme životní výzvy a úkoly s pokorou? Dokážeme milovat a tolerovat nedostatky druhých? Duševní a emoční život je projevem životní síly. Nepřiměřený vztek, napětí, podrážděnost, nesnášenlivost či hyperaktivita svědčí o tom, že je potřeba játra zklidnit.

Steatóza jater

Steatóza jater znamená zvýšené ukládání tuku v jaterních buňkách.  Játra hrají klíčovou úlohu v organizmu v metabolismu tuků a jsou odpovědné za odbourávání tuků. Přítomnost tuku v jaterních buňkách je normální. Ale pokud jeho množství stoupne nad rámec tak se tuk přestává metabolizovat a začne se v buňkách ukládat.

Při ukládání tuku v játrech dochází postupně k jejich zvětšování. Játra mají při tom hladký povrch a jsou světlá. Vzhledem k tomu, že tuky se nejčastěji ukládají ve formě tzv. triacylglycerolů, je tuk v jaterní buňce obvykle ve formě velkých kapének, které postupně splývají a vytlačují jádro buňky na periferii. V typickém případě, jako je alkoholická steatóza, jsou jaterní buňky téměř vyplněny tukovými kapkami. Při malokapénkové steatóze se malé kapénky volných mastných kyselin hromadí v buněčných organelách – tzv. lyzosomech, které nesplývají. Jaterní buňky pak mají pěnovitý charakter s centrálně uloženým jádrem.

Steatóza obvykle nemá zvláštní příznaky, podle kterých bychom ji dokázali zpozorovat. Často se odhalí v rámci podrobnějšího zdravotní prohlídky – ultrazvukovým vyšetřením nebo zvýšenými hodnotami jaterních enzymů v testech. V pokročilém stádiu se projeví trávicími obtížemi, nevolností, únavou. V těžkých případech se může vyskytnout zvětšení jater, zežloutnutím kůže a očního bělma. Bolestí v horním kvadrantu břicha, nevolností, zvracením, postupně pak cirhózou jater.

Základní problém u steatózy jater je ten, že se játra dostávají do trvalého chronického zánětu. Je to stav, který většina lidí nepociťuje, ale tento stav způsobuje celkovou jaterní dysfunkci, která se většinou v počáteční fázi projevuje v jiných částech těla, které jsou navázané na jaterní funkce. Může to být třeba problém se slinivkou, s hladinou cukru v krvi, hormonální dysbalance nebo poruchy imunity.

Ke ztučnění jater dochází u alkoholiků, ale v posledních letech je začínají „předbíhat“ lidé s nadváhou, lidé se špatnými stravovacími návyky, lidé s nadměrnou konzumací cukru, lidé žijící v dlouhodobém stresu, lidé užívající dlouhodobě léky nebo lidé, kteří si nechávají aplikovat více očkovacích látek v krátkém časovém úseku.

Jste to i vy?

Říkáte si, že se vás to netýká? Uvedeme několik příkladů.

  1. Milujete sladkosti? Různé sušenky, koblížky, zákusky. Nejlépe sladkosti, kde je hodně cukru a tuku? Nadbytečný cukr v těle se mění na tuk. Takže i když budete štíhlí, tak můžete mí po letech sladkého vytrvalého mlsání steatózu jater.
  2. Každý večer skleničku vína „na dobrou náladu“, k tomu dvakrát až třikrát v týdnu „růžové štěstíčko“ na bolest hlavy, celodenní stres a nepravidelná strava. I vy jste adept na steatózu jater
  3. Užíváte dlouhodobě hormonální léky třeba na štítnou žlázu nebo antikoncepci? K tomu třeba léky na tlak či na žaludek. Možná máte také rádi sladkosti a občas vínečko nebo energetický nápoj. I vaše jaterní testy po několika letech nemusí být ideální

Vyhodnocení je na vás…nicméně steatóza jater se týká dnes již obrovského počtu lidí a bohužel věková hranice jde často pod 30 let.

Jaké je řešení?

  1. Úprava jídelníčku zejména maximální eliminace přidaného cukru a nezdravých tuků
  2. Eliminace dlouhodobého, pravidelného užívání léků
  3. Pravidelné užívání Ostropestřce mariánského ideálně ve formě tinktury z pupenů. (nakapat do horké vody, aby se odpařil alkohol)
  4. Pravidelné užívání Omega 3
  5. Minimálně 2x ročně bylinné kůry na játra

Ostropestřec mariánský

Kdo by jej neznal. Ostropestřec mariánský patří mezi nejznámější a nejpoužívanější byliny. Ne vždy tomu tak bylo.

Ostropestřec je pěstovaná bylina původem ze středomoří.  V těchto oblastech byla používaná od dávnověku. Díky svému vzhledu, a především trnům se mu přezdívalo Kristova koruna. Ve staré Antice se ostropestřec používal například jako lék na hadí uštknutí a od 17. století na nemoci spojené s jaterními obtížemi, krevním tlakem, dutinou břišní nebo na deprese.

Ve střední Evropě jej bylináři začali používat až daleko později, důvodem mohlo být i to, že domácí získávání plodů ze zralých hlavic je velmi svízelné.

Dnešní přírodní, ale i klasickou medicínu si však bez této léčivky nedokážeme představit.

Jak ostropestřec působí?

Částí byliny, která se používá jsou plody, někdy nesprávně označované jako semena. Těsně před zralostí ostropestřce se celé chmýřité hlavice odříznou a uloží na větraných, suchých místech, kde dozrají. Teprve potom se z nich vymlátí plody.

Hlavní obsahovou látkou plodů je sylimarin, což je souhrnný název pro flavolignanové sloučeniny a silice.

Nejúčinnější formou zpracování Ostropestřece mariánského je tinktura. Tinktura se vyrábí přímo z plodů anebo také z mladých poupat této úžasné byliny. Bylo prokázáno, že do základního média při výrobě tinktur, do alkoholu, se uvolní více účinných látek než třeba do vody při přípravě bylinného čaje. Důležitý je i způsob pěstování a půda, ve které roste.

Existuje ještě jedna forma užívání Ostropestřece mariánského, a to je prášek z mletých plodů, který se užívá v dávce 2-3 čajové lžičky denně. V tomto případě musíme být velmi obezřetní na kvalitu prášku, jelikož mleté plody velmi rychle žluknou a pak mají opačný „léčebný“ účinek.

Ostropestřec mariánský velmi účinně působí na ochranu a regeneraci jaterního parenchymu. Podporuje tvorbu a distribuci žluči, léčí zánět jater, snižuje tvorbu žlučových kamenů a celkově zlepšuje látkovou výměnu. Je to základní bylina i při léčbě steatózy jater.

Tak jak jste na tom vy? Myslíte, že jsou vaše játra šťastná? Věřím, že ano!

zdroj : Aneta Benediktová

Facebook
Twitter
Pinterest